Un museu al Turó de la Rovira?

Totes tenim present la recent campanya de l’Ajuntament de Barcelona ’10 Barcelones’, que, sota l’enganyós paradigma de la descentralització, pretén estendre el problema del turisme del centre de Barcelona a la resta de la ciutat. A Horta-Guinardó, com a conseqüència d’aquesta campanya, ja hem patit darrerament el tancament del Parc del Laberint, l’Hospital de Sant Pau i la part monumental del Park Güell, en mig d’un fort clima d’oposició veïnal: aquest estiu, les veïnes del carrer Aiguafreda van haver d’impedir el pas a un tour turístic organitzat per l’Ajuntament del Districte i gestionat per una empresa privada -una comitiva de més de trenta persones, incloses càmeres de televisió- que pretenien envair la vida privada de les veïnes amb l’excusa de visitar els antics safareigs de les bugaderes d’Horta que hi ha situats als patis de les cases d’aquest carrer.*

En la mateixa línia de massificar el turisme als barris, portem temps denunciant la intenció de la regidora Francina Vila d’obrir un museu a les bateries antiaèries del Turó de la Rovira. Durant aquesta campanya, la informació a les veïnes del barri ha brillat per la seva absència: a poques setmanes de la seva inauguració -la intenció és fer-ho durant el proper mes de març- ens hem assabentat, per la premsa, que aquest punt de la ciutat tindrà vigilància privada les 24 hores del dia per tal d’evitar l’’incivisme’, segons la versió oficial.

Aclarim-nos: el fet que les veïnes gaudeixin d’un espai públic i l’hagin fet seu és mostra d’un acte d’incivisme. Un ‘incivisme’ que ben aviat l’Ajuntament substituirà per turisme. Un turisme que fa fora les veïnes dels seus barris, que canvia el model de comerç de proximitat per botigues de souvenirs i supermercats i que de ben poc serveixen a les persones que actualment hi viuen. Un turisme que porta apartaments turístics que encareixen la vivenda i riuades de visitants de vacances als quals, evidentment, els importa ben poc l’empitjorament de la vida quotidiana de les veïnes.

El Turó de la Rovira, el del Carmel i el de la Creueta del Coll formen part del ‘pla dels 3 turons’, gestat durant la Barcelona de Porcioles i que pretén fer fora les veïnes que amb el seu esforç van contruir-se una llar a aquests barris, oblidats per les institucions durant molt de temps. Uns barris que reclamen millores urbanístiques des de 1978 i que han hagut de lluitar de valent perquè el transport públic passés a prop de les seves llars. I és ara, amb l’explotació de Barcelona com a decorat turístic del Mediterrani, que les institucions decideixen fer millores als seus accessos. Són aquestes millores per als veïns o simplement volen acostar la voràgine turística, amb l’excusa d’un Museu d’Història a la “balconada de Barcelona”?

Des de la CUP d’Horta-Guinardó estem treballant amb l’Associació de Veïnes del Carmel, l’Assemblea Social del Guinardó-Can Baró i veïnes a títol individual per tal d’informar de les conseqüències que comportarà l’obertura del museu i la millora dels accessos al Turó de la Rovira, denunciant alhora que la participació veïnal sobre el projecte ha estat testimonial.

Us convidem a totes a participar de la xerrada-debat que tindrà lloc el proper dijous 27 de novembre a les 19h a la Biblioteca Juan Marsé del Carmel i a omplir l’enquesta que s’ha elaborat per tal de saber l’opinió de les veïnes sobre el tema: http://goo.gl/forms/CwEn7UpFzg

Volem una #NovaBarcelona, una Barcelona dels veïns i les veïnes!!

* Quinze dies abans, una comissió de l’assemblea de veïnes del carrer Aiguafreda s’havia reunit amb la regidora del Districte, Francina Vila, qui es va comprometre a aturar la programació de visites turístiques guiades que passaven per aquest carrer. En lloc de complir el seu compromís, la regidora de CiU va mobilitzar les càmeres de TV3 per combatre les reivindicacions veïnals tot intentant demostrar que els tours turístics es podien continuar fent amb total normalitat amb el beneplàcit veïnal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s